7 septembrie 2010

Cum pacalim timpul sa treaca in favoarea noastra

Internetul este cu du-te vino. Desemnat cel mai rapid mijloc informatic de pana acum, este in acelasi timp si cel mai tricky. Te duce prin toate cotloanele, indiferent daca vrei sau nu. Nu gasesti ceea ce cauti cat ai bate din palme. E si mai rea situatia in cazul celor pretentiosi. Searching-ul pe internet este ca si merdul la piata, nu te opresti la prima taraba.

De cele mai multe ori, in fata monitorului, orele sunt precum cifrele unui contor de curent folosit la capacitate maxima. Se rotesc una dupa alta, fara sa se mai vada. Ma gandesc serios sa imi pun o notita pe laptop: "Ai grija, mancator de timp!" ca si cum as spune "Aveti grija, caine rau!". Orice as face, orele trec la modul nesimtit.  Paradoxal - cand ai prea multa informatie nu gasesti ceea ce cauti.

Insa, am gasit o solutie. Am descoperit ca timpul petrecut pe internet poate sa nu fie  pierdut daca mai fac si alceva in acele momente. Cum ar fi, ascultarea unei carti.

Ai nevoie doar de putina concentrare, astfel incat ceea ce auzi sa nu intre pe o ureche si sa iasa pe alta. Trebuie respectata o regula simpla: nu faci doua lucruri asemantoare in acelasi timp. Cercetatorii spun ca nu poti sa asculti muzica cu versuri daca inveti sau citesti. Creierul este prea solicitat. Asa este si in cazul cartilor audio. Nu se pot asculta oricand. Eu ascult atunci cand caut ceva pe Google sau ma uit la poze, sau atunci cand navighez. "A naviga" insemna sa stai pe net fara sa faci ceva concret (mi se intampla de multe ori). Ideea este sa nu faci o activitate care iti solicita emisfera stanga (capacitatea de a rationaliza, emite analize, de a gandi logic). Chiar acum ascult "Trei Surori " de Cehov, o productie BBC. Am dat pe pauza sa scriu aceste randuri. Merita incercat! 

p.s. articol dedicat "obsedatilor de timp" printre care ma numar

Un comentariu:

  1. Nu-i o idee rea, problema apare atunci cand cam tot ce fac la pc 'requires brain' asa ca ma multumesc cu ascultatul de muzica si chiar si asta este o activitate partiala si redusa puternic pentru ca nu pot fi atent la detalii, uneori mai ascult cate ceva fara sa fiu la calculator si ma mir cat de bine si nou suna... oh well.

    RăspundețiȘtergere